1. oldal / 6

Felhívás

A Gyergyói Szemle Tudományos, Ismeretterjesztő Folyóirat idei lapszáma Gyergyó természetei értékeiről jelenetet meg kötetet. Azzal a kéréssel fordulunk a Gyergyói térség közösségeihez, hogy amennyiben rendelkeznek közeli és tájképekkel a Gyergyói-medencéről (településekről), folyókról, patakokról, völgyekről, erdőkről, mezőkről, lápokról, Görgényi-havasokról, Gyergyói-havasokról, Békás-szorosról, Gyilkos-tóról, Likas-zsombolyról, valamint fényképekkel az alább felsorolt állat- és növényfajokról, küldjék el nekünk (lehetőleg nagy felbontásban). Továbbá a növények és állatok népies megnevezéseit és ezekkel kapcsolatos rövid történeket is megoszthatnak velünk 2022. január 5-ig. A legjobb fényképek, történetek, anekdoták, hiedelmek és népi megnevezések bekerülnek a kötetbe. Megkérjük, hogy a beküldő személy tüntesse fel a nevét, életkorát és a település nevét, indokolt esetben az adatközlője nevét, születési helyét és évét.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook: https://www.facebook.com/Gyergy%C3%B3i-Szemle-Egyes%C3%BClet-223118511215140

Bővebben: Felhívás

A Jövő Vállalkozói - Diák klub vállalkozói és innovációs ismeretekről

Gyergyói középiskolás diákok számára „A Jövő Vállalkozói” névvel indít klubtevékenységet a Gyergyói Szemle Egyesület, együttműködve a Salamon Ernő Gimnáziummal, és az amerikai Forerunner Federation (Székely Előfutár) Alapítvány támogatásával.

Bővebben: A Jövő Vállalkozói - Diák klub vállalkozói és innovációs ismeretekről

Gyergyói Szemle ötödik szám lapszámbemutatók

Megjelent a Gyergyói Szemle folyóirat ötödik száma. A folyóiratot a gyergyói térség több településén is bemutatjuk.

Bővebben: Gyergyói Szemle ötödik szám lapszámbemutatók

Lehallgatásra ítélve

2019. október 18-20 között négy gyergyói településen (Gyergyóremete, Gyergyóditró, Gyergyócsomafalva és Gyergyóalfalu) működtünk közre a Nagy Mihály Zoltán által szerkesztett Lehallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957-1960) című kötetének bemutatásához. Gyergyóremetén és Gyergyóditróban Nagy Mihály Zoltán történész, levéltáros, társszerző, Szőcs Csaba plébános, kiadó igazgató és Nagy József történész beszélgettek Márton Áron életének e korszakáról, mikor a püspök házi őrizetben, leszűkült mozgástérben élte mindennapjait, végezte munkáját. Csomafalván és Alfaluban Nagy Mihály Zoltán előadás keretében mutatta be a kötetet.

Bővebben: Lehallgatásra ítélve

Történész tábor másodszor

2019. augusztus 22 és 25 között került második alkalommal megrendezésre az erdélyi történészek tábora, ahol 54 erdélyi és külföldi kutató vett részt. A négy napos rendezvény célja volt az erdélyi és erdélyi témát kutató történészek, régészek, művészettörténészek, levéltárosok és történelemtanárok szakmai munkásságának a megismerése kerekasztal beszélgetések, kéziratviták, könyvbemutatók és előadások keretében.

Bővebben: Történész tábor másodszor

Fokozatot szerzett tudományos kutatók méltatása: Köllő Zsófia

2019. április 5-én tartottuk Dr. Köllő Zsófia gyergyóditrói születésű irodalomtörténész doktori értekezésének bemutatóját a gyergyóditrói Körösi Csoma Sándor Községi Könyvtárban. Doktori címének 2015-ös megvédése után, Köllő Zsófiának sikerült könyv formájában is kiadni disszertációját, amelynek címe: Fikció, nyelv, politika. Szempontok a Nádasdy-Mausoleum és recepciójának értelmezéséhez.

Bővebben: Fokozatot szerzett tudományos kutatók méltatása: Köllő Zsófia
1. oldal / 6

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata