Galéria

Történész Tábor, Gyergyóremete

Köllő Zsófia méltatása, Gyergyóditró

2019. április 5-én tartottuk Dr. Köllő Zsófia gyergyóditrói születésű irodalomtörténész doktori értekezésének bemutatóját a gyergyóditrói Körösi Csoma Sándor Községi Könyvtárban.

Kiss Gabriella méltatása, Gyergyóalfalu

Az eseményre február 11-én, hétfőn 19 órai kezdettel került sor a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

4. lapszám bemutatója

Gyergyóremete

2019. február 21-én mutattuk be Gyergyóremetén a Gyergyói Szemle Folyóirat IV. számát, mely a Gyergyó térségi oktatás kérdését járja körül 13 tanulmány keretében. A bemutatón részt vett a szerkesztőség és a szerzők közül Jánosi-Rekeczki Kata és Ilyés Attila. A bemutatót több mint egy órás beszélgetés követte a megjelent remetei tanárok részvételével az oktatás helyzetéről. A folyóiratot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Gyergyóditró

2019. február 22-én mutattuk be Gyergyóditróban a Gyergyói Szemle Folyóirat IV. lapszámát, mely a Gyergyó térségi oktatás kérdését járja körül 13 tanulmány keretében. A bemutatón részt vett a szerkesztőség és a szerzők közül Ilyés Attila és Köllő Zsófia. A bemutatót nagy érdeklődéssel figyelte a pedagógus hallgatóság. A folyóiratot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Gyergyószentmiklós

Népes közönség előtt mutattuk be 2019. február 28-án a Gyergyói Szemle Folyóirat negyedik lapszámát a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. A folyóirat ezen száma a Gyergyói medence oktatás helyzetét igyekszik feltárni, felvillantva annak néhány aspektusát, a teljesség igénye nélkül. A bemutatón a szerkesztők mellett jelen volt több szerző is: Márton János szociológus, Bajna György újságíró, Baricz-Tamás Imola újságírónő, és Ilyés Attila tanító. A folyóiratot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Gyergyószárhegy

2019. március 4-én pedagógus közönség előtt mutattuk be Gyergyószárhegyen a Gyergyói Szemle Folyóirat negyedik lapszámát. A szerkesztőség tagjai mellett, a szerzők közül jelen volt Ilyés Attila gyergyóditrói tanító, aki most Gyegyószárhegy nevezetes tanítóiról hozott információkat az érdeklődő közönség számára.

Gyergyóalfalu

2019. március 7-én Gyergyóalfaluban is bemutattuk a Gyergyói Szemle Folyóirat negyedik lapszámát, amely szemelvényeket mutat be a Gyergyói-medence oktatás helyzetéről. A szerkesztőség mellett a bemutatón jelen volt Jánosi-Rekecki Katalin nevelési tanácsadó, Ilyés Attila tanító és Balázs József festőművész.

Borszék

2019. március 11-én Borszéken mutattuk be a Gyergyói Szemle Folyóirat negyedik lapszámát, amely a Gyergyói-medence oktatás helyzetére szeretné felhívni a figyelmet. A folyóirat 13 írását a szerkesztőség három tagja Silló Ágota szociológus, Nagy József történész, és Ferenc Zoltán képzőművész, ismertette a közönséggel.

Gyergyócsomafalva

2019. március 13-án Gyergyócsomafalván mutattuk be a Gyergyói Szemle Folyóirat negyedik lapszámát, amely a Gyergyói medence oktatás helyzetére szeretné felhívni a figyelmet. A folyóirat 13 írását a szerkesztőség három tagja Kiss Gabriella szociológus, Nagy József történész, és Sólyom Gabriella magyar szakos tanárnő, illetve Ilyés Attila tanító szerzői minőségében ismertette a közönséggel.

Kiss Gabriella kutató méltatása

Elindult a Gyergyói Szemle Egyesület kezdeményezése, melynek során a helyi közösségek bevonásával méltatjuk a gyergyói térség fokozatot (phd) szerzett tudományos kutatóit. Az első ilyen eseményünk dr. Kiss Gabriella, gyergyóalfalvi kutatót érintette. Doktori tanulmányait a budapesti ELTE Szociológia, Interdiszciplináris Társadalom Kutatások Doktori Iskola keretében végezte. A doktori címet 2018-ban szerezte meg. Doktori értekezésének címe: A demenciával élő időseket gondozó családok terhelődésének szerepe a tartós bentlakásos otthoni elhelyezés kezdeményezésében. Az eseményre 2019. február 11-én, hétfőn 19 órai kezdettel került sor a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban. A rendezvényt megnyitotta Nagy József, a Gyergyói Szemle Egyesület elnöke. Ezt követően Gáll Szabolcs polgármester köszöntötte Kiss Gabriellát és a jelenlevőket, majd Silló Ágota, az egyesület titkára, ismertette a gyergyóalfalvi kutató, szociális munkás és mentálhigiénés szakember szakmai önéletrajzi adatait. Gabriella a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonának szakmai vezetője. Az est következő részében Kiss Gabriella bemutatta doktori kutatásának főbb eredményeit. Végezetül dr. Berszán Lídia, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka Szak docense méltatta Kiss Gabriella tudományos munkáját, hangsúlyozva annak társadalmi, közösségi és tudományos értékeit.

Gyergyó Kollégium

Egyesületünk 2017-2018 folyamán együttműködött a Lakiteleki Népfőiskolával, amelynek szakmai segítségével és anyagi támogatásával összeállítottuk a gyergyói térség értékőrző embereinek névlistáját és ez által feltérképeztük a helyi értékeket is. Megjelentettünk egy kötetet Gyergyó Kollégium címmel, melyet a Lakiteleki Népfőiskola szerkesztett és hasonló kutatásaikról szóló köteteik sorozatának részét képezi. Egyesületünk tagjai helyi vezetőkként vettek részt a kutatásban, melyet a népfőiskola kutatói folytattak le. Nagy József, az egyesület elnöke pedig az értékfeltáró kutatás szakmai vezetője és a kötet szerkesztője volt.

3. lapszám bemutatója

Gyergyóditró

Folyóiratunk harmadik lapszámát 2018. február 8-án, csütörtökön mutattuk be a Gyergyóditróban a Községi Könyvtárban. A folyóirat megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Gyergyóremete

Lelkes közönség előtt mutattuk be 2018. január 31-én este a Gyergyói Szemle Tudományos, Ismeretterjesztő folyóirat harmadik lapszámát, amelynek mottója Túlélheti-e önmagát a közelmúlt? A harmadik lapszám szerzői az államszocializmus okozta változásokat igyekeztek bemutatni gyergyói szemüvegen keresztül. A bemutatót Köllő Miklós műépítész előadása színesítette. A folyóirat kiadását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Gyergyószentmiklós

Népes közönség előtt mutattuk be folyóiratunk harmadik lapszámát 2018. január 26-án a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. A bemutatón jelen volt Ferenczi Attila költő és Kovács Eszter szociológus is. A folyóirat megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A fotókért köszönet a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárnak.

Gyergyószárhegy

Megjelent a Gyergyói Szemle Tudományos, Ismeretterjesztő folyóirat harmadik száma. Első alkalommal Gyergyószárhegyen mutattuk be 2018 január 19-én. Családias hangulatban beszéltünk a folyóiratban megjelent cikkekről, amelyek a kommunizmus tematikáját igyekszenek körüljárni gyergyói szemüvegen keresztül. A folyóirat megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

 

II. Gyergyói Szemle Nyári Találkozó

2017. szeptember 2-án zajlott a Gyergyói Szemle Nyári Találkozója Gyergyóremetén. Bővebben...

Történész Tábor, Gyergyóremete

III. Székely Fesztivál, Budapest

2017. május 12-14. A Gyergyói Szemle Egyesület programjai nagy népszerűségnek örvendtek a III. Székely Fesztiválon, ahol Gyergyó vidéke volt a díszvendég. A fényképekért köszönet Erős Zoltánnak (Gyergyói Fotóklub)!

Rendhagyó történelemóra

2017. március 14: előadások a Salamon Ernő Gimnáziumban a második világháború történetéről, rendhagyó történelemóra keretében.

2. lapszám bemutatója

Gyergyóditró, Siklódi Lőrinc Általános Iskola

2017. február 20.

Gyergyóditró, Községi Könyvtár

2017. február 16.

Gyergyócsomafalva

2017. február 1-én, szerdán, 18 órától a Gyergyócsomafalvi Szociális Központban mutattuk be folyóiratunk második számát. A bemutatón jelen voltak Kiss Gabriella és Ferenczi Attila szerzők is.

Gyergyószentmiklós

2017. január 31-én, 18 órától a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban mutattuk be folyóiratunkat.

Gyergyóalfalu

2017. január 26-án, csütörtökön 18 órától Gyergyóalfaluban a Petőfi Sándor Művelődési Házban mutattuk be folyóiratunk második számát.

Gyergyószárhegy

2017 január 20-án, pénteken 18 órától bemutattuk a Gyergyói Szemle Tudományos, Ismeretterjesztő Folyóiratot Gyergyószárhegyen, a Művelődési Ház Czika Termében.

Gyergyóremete

Január 25-én, szerdán, 18 órától Gyergyóremetén, a Községháza Tanácstermében mutattuk be népes közönség előtt a Gyergyói Szemle Tudományos, Ismeretterjesztő Folyóirat második számát.

Gyergyókilyénfalva

Január 18-án, szerdán, 18 órától a gyergyókilyénfalvi Közösségi Házban mutattuk be folyóiratunk második számát. A bemutatót gyergyóújfalvi zenészek színesítették muzsikájukkal. Közreműködésüket ezúton is köszönjük.

Salamon Ernő Gimnázium

Január 20-án, pénteken, 12 órától a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium Dísztermében mutattuk be a folyóiratot népes diák közönség előtt.

I. Gyergyói Szemle Nyári Találkozó

2016. augusztus 27-én zajlott a Gyergyói Szemle Nyári Találkozója Gyergyóremetén.

1. lapszám bemutatója

Gyergyószentmiklós

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár adott otthont a Gyergyói Szemle tudományos-ismeretterjesztő folyóirat ötödik bemutatójának. A rendezvényt első világháborús katonadalokkal nyitották meg gyergyói népzenészek (Kozma Zsombor prímás, Simon András harmonika, Sólyom Csaba gardon és Danguly Ervin ének). Az eseményt Keresztes Csongor, a könyvtár igazgatója és Czink Attila kinevezett alpolgármester köszöntötte.

2016. február 17.

Gyergyóremete

2016. január 26.

Borszék

2016. február 18.

Gyergyóditró

2016. február 9.

Salamon Ernő Gimnázium

A tudományos, ismeretterjesztő folyóirat első számát 2016 január 26-án a diákok számára is bemutattuk.

Gyergyószárhegy

A folyóiratot Gyergyószárhegyen is szeretettel fogadták 2016 január 27-én a Gyergyószárhegyi kultúrotthon Cika Termében. Ez úttal is köszönjük a Cika Hagyományőrző Együttesnek, hogy I. világháborús katonadalokkal színesítette a rendezvényt.

Gyergyócsomafalva

2016. február 23.

Gyergyóalfalu

2016. február 25.

Gyergyóújfalu

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata