Kata Jánosi-Rekeczki: Nivele de asociere între factorii maturității profesionale și gradul de coerență în formarea atitudinii profesionale la elevii din clasa a XII.

Autorul, ca consilier școlar, constată că absolvenții de liceu au o viziune clară de viitor, sunt oarecum informați și decisivi, dar sunt extrem de nesiguri în privința implicării lor viitoare. Cercetarea încearcă să găsească răspunsul la această controversă, analizând corelațiile dintre maturitatea și coerența carierei și rolul părinților în alegerea carierei.

Cercetarea a examinat elevii de clasa a douăsprezecea ai Liceului Teoretic „Salamon Ernő” din 2017, folosind o metodologie mixtă, în primul rând prin metode cantitative (chestionare formalizate și auto-construite), completate de interviuri semistructurate.

Cercetarea a demonstrat un sentiment de coerență ca o atitudine internă specifică față de lume, rolul ei în viața emoțională a alegerii carierei, contribuind la gradul de implicare și încredere în sine a indivizilor.

Rezultatele arată că, în procesul de alegere a carierei, absolvenții trebuie să beneficieze de o orientare mai realistă în carieră și de cunoașterea de sine și de participarea de susținere a părinților. Feedback-ul părinților este important pentru a oferi oglindă adolescenților care își caută identitatea și imaginea de carieră, să participe la o discuție comună despre oportunități, să-și reprezinte punctul de vedere, ținând cont de libertatea deciziei individuale a tânărului.

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata