Gyergyói Szemle: a térség tudományos lapja

Bemutatkozó körútjára indult a Gyergyói-medencében a térség új, tudományos, ismeretterjesztő folyóirata, a Gyergyói Szemle. A gyergyószárhegyi bemutatón a szerkesztőség jelen lévő tagjai – Nagy József, Ferencz Zoltán, Borsos J. Gyöngyi, Csata Kinga, Silló Ágota, valamint dr. Horváth Alpár az első lapszám egyik szerzője – a folyóirat rovatainak bemutatásán túl a jövőbeli elképzelésekről, tervekről meséltek.

gyergyoi szemle morfondir

A folyóirat elindításának ötlete másfél évvel ezelőtt született meg, majd elkezdődött a munka: a szerkesztőség tagjainak toborzása, gyergyói származású kutatók felkeresése, anyagi támogatási lehetőségek felkutatása, pályázatírás. Az eredmény nem maradt el, 2015 végén megjelent a tematikus Gyergyói Szemle, amely a második világháború centenáriuma alkalmából a világtörténelmi esemény gyergyói vonatkozásait kutatja, ismerteti.

A Gyergyói Szemle kiadója a Gyergyói Szemle Egyesület. Az első lapszám nyomdai költségeit a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Az első szám 500 példányban jelent meg, és nyolc helyen, gyergyói középiskolákban és a környező településeken mutatják be.

– A gyergyói térségben nem volt tudományos jellegű kiadvány, mi pedig fontosnak tartjuk, hogy az itteni problémákra, kérdésekre válaszokat kapjunk tudományos értekező szinten – hangsúlyozta Nagy József főszerkesztő, történész, a történelem rovat szerkesztője, majd hozzátette: az első lapszámban megjelent történelmi témájú írások a világháború harcterein szolgáló gyergyói honvédekről, valamint az Osztrák–Magyar Monarchia haderejében jelen lévő gyergyóiakról szólnak.

A szemle további rovatai – a néprajz, a szociológia, a természettudományok, az irodalom és művészetek, valamint a gazdaság – valamilyen módon mind kapcsolódnak a világháború eseményeihez és következményeihez. A néprajz rovatban gyergyócsomafalvi idős személyek emlékein keresztül láthatjuk a világháborút; a szociológia rovat arra keresi a választ, hogyan jelenik meg a katonai szolgálat a fiatalok jövőképében, avagy hogyan kapcsolódik a francia légió a székelyföldi férfiakhoz; a természettudományok rovatból megismerhetjük a borzonti nyíres lápot, amely az európai Natura 2000 ökológiai élőhelyhálózat része. A jelenleg még egy rovatot alkotó irodalom és művészet át kívánja fogni mindazokat a területeket, amelyek által jobban megismerhetjük térségünk szellemi értékét: könyvajánlók, képzőművészek, színészek, írók bemutatására kerül sor benne. A gazdaság rovat írásai között fontos szerepet kap az elvándorlást kiváltó tényezők felkutatása és elemzése, a turizmus eddig ki nem használt ágazatai, amelyek térségünk gazdasági fellendülését is magukkal hozhatják.

– Céljaink közé tartozik a román falvak történetének felkutatása és bemutatása is, hiszen nem ismerjük a közelünkben élő román közösségeket, pedig sok kapcsolódási pont van a jelenünkben, elsősorban turisztikai és gazdasági szempontból. A második számtól minden írásunk rövid román nyelvű összefoglalóját is közöljük. Azáltal, hogy megismerjük egymás kultúráját, a múlt megismerése és elfogadása is megtörténik majd – hangsúlyozta a főszerkesztő.

A következő lapszámok témáinak kapcsán a szerkesztőbizottság tagjai kifejtették: ahhoz, hogy minél több jó válasz szülessen a folyóirat hasábjain, nemcsak a kutatók munkájára, hanem az olvasók kérdéseire is szükség van, hiszen ők is felelősek azért, hogy a Gyergyói Szemle milyen színvonalat tud elérni. Ezért magánszemélyek, vállalkozók meglátásait, ötleteit várják a következő lapszámokba. A második szám megjelentetését 2016 őszére tervezik, ez az elvándorlás témakörét járná körül, a harmadik lapszám pedig a kommunizmus kérdéskörével foglalkozik majd.

Boncina-Székely Szidónia, morfondir.ro

forrás: http://morfondir.ro/blog/2016/01/29/gyergyoi-szemle-a-terseg-tudomanyos-lapja/

Támogatóink

bga szemle

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata