1. oldal / 3

Erdélyi történész tábor, Gyergyóremete, 2017. augusztus 24-27.

Közel 60 erdélyi és magyarországi történész, régész, művészettörténész és történelemtanár gyűlt össze Gyergyóremetén az első erdélyi történész tábor keretében.

A tábor célja volt a magyar nyelvű Erdély, romániai magyarság történeti kutatások aktuális eredményeinek, kutatási programjainak bemutatása és megvitatása egyetemi hallgatók, tanárok, kutatók, érdeklődők részvételével. A rendezvény felületet biztosított arra, hogy az erdélyi és magyarországi történészek összegyűljenek és beszéljenek közös kutatási projektekről, kéziratvitákat folytassanak, szakmai kapcsolatokat építsenek, és ahol olyan külföldi és erdélyi előadók tartottak előadást, akik a történettudomány új, módszertani és elméleti kérdéseiről adtak iránymutatást. Idén több mint harminc előadás és kerekasztal beszélgetés alkotta a tábor programját.

Bővebben: Erdélyi történész tábor, Gyergyóremete, 2017. augusztus 24-27.

II. Gyergyói Szemle Nyári Találkozó

Szeptember 2-án került sor a II. Gyergyói Szemle Nyári Találkozóra, melyen 20 Gyergyó térségi tudományos kutató, intézményvezető és néhány egyetemi hallgató vett részt. A találkozó célja a térségtől távol élő magasan képzett személyek és a helyben élők kapcsolatának erősítése, együttműködésének kialakítása.

Bővebben: II. Gyergyói Szemle Nyári Találkozó

Gyergyó térségi egyetemi hallgatók adatbázisa

A Gyergyói Szemle Egyesület és a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szeretnénk összeállítani egy adatbázist a gyergyószéki egyetemistákról.

Miért fontos, hogy kitöltsd a kérdőívet?

A Gyergyói Szemle Egyesület egy kutatást végez a gyergyói egyetemistákról, szeretnénk egy képet kapni arról, hogy a gyergyói fiatalok milyen szakokon tanulnak, milyen kutatási témákkal foglalkoznak és szeretnének-e hazatérni az egyetem elvégzése után. Ősszel veled is megosztjuk az eredményeket!

A Gyergyói Szemle Egyesület Mentor Programjában szakmai segítséget biztosíthatunk a kutatásaidhoz.

Az Erőforrásközpont Karrier programjának keretében ösztöndíjakról, képzési lehetőségekről, egyetemista szakmai rendezvényekről és itthoni projektekről küldünk neked értesítést.

Bővebben: Gyergyó térségi egyetemi hallgatók adatbázisa

Gyergyói Szemle lapbemutató Maroshévízen

A X. dr. Urmánczy Nándor Emléknap keretében, 2017. május 20-án, 13 óra 20 perckor kezdődik a Gyergyói Szemle folyóirat második lapszámának bemutatója.

Bővebben: Gyergyói Szemle lapbemutató Maroshévízen

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában - filmbemutató

Április 29-én, 19 órától a gyergyószentmiklósi Szent István Római Katolikus Plébánia nagytermében kerül sor "A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában" című ismeretterjesztő film bemutatójára. A film a Magyar Tudományos Akadémia BTK "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb felfedezéseit mutatja be.

Bővebben: A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában - filmbemutató
1. oldal / 3

Támogatóink

bgalogo

Gyergyóremete Község Önkormányzata

Gyergyóújfalu Község Önkormányzata

Kövess minket Facebookon